Broodbakker Henri aan de top!

2013 is een topjaar voor broodbakker Henri Karman, letterlijk en figuurlijk. Dit jaar is hij 30 jaar getrouwd, werd hij een trotse opa én in oktober werkt hij 25 jaar bij bakkerij ’t Stoepje! Redenen genoeg om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het beklimmen van de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika.


Soms moet je gewoon eens durven doen waarvan je droomt. Zo nam Henri vijfentwintig jaar geleden de stap van een kleine ambachtelijke bakkerij in ’t Gooi naar de grote bakkerij van ’t Stoepje in Spakenburg. In die tijd een wereld van verschil. Jarenlang was hij chef in de specialistische broodbakkerij, maar hij wilde wat anders. ’t Stoepje heette hem van harte welkom. Hij werkt in oktober 25 jaar op de afdeling harde bollen en sinds de introductie van het biologische brood bakt hij ook de meeste biologische broodsoorten.

 


Naar 5895 meter hoogte
Al jaren droomde hij van een reis naar Afrika. ‘Later, als de kinderen de deur uit zijn, gaan we naar Afrika’ beloofde hij zijn vrouw. En dan is de dag daar dat de kinderen het nest hebben verlaten. Tijd voor Afrika!


Henri beklimt Kilimanjaro de hoogste vrijstaande berg ter wereld via de Machame Route, een lange route door prachtig en afwisselend landschap. Hij moet vijf dagen klimmen tot 5895 meter en daarna twee dagen afdalen. Er gaan twee gidsen en een kok mee en een team van dragers. Alle spullen moeten gedragen worden, tenten, voedsel, slaapzakken, water, kleding, want op de berg is er niets. Er moeten wandelbroeken mee, maar ook thermo-ondergoed en donzen kleding voor de wandeling naar de top. Is het op 3000 meter nog wel te doen, in het kamp op 4662 meter is het ’s nachts behoorlijk koud.


Natuurlijk en (H)eerlijk
Henri: ‘De tocht is zwaar. Urenlang klimmen, langzaam voetje voor voetje, want het lichaam moet wennen aan de hoogte. Hoe hoger je komt hoe minder zuurstof er in de lucht zit, dus hoe lastiger ademhalen wordt. Het landschap is onvoorstelbaar mooi. Zo wandel je in het tropische regenwoud tussen de enorme met mos begroeide bomen waarin apen slingeren, zo klim je op handen en voeten in een maanlandschap met rotsen, zand en stenen waarin niets meer groeit of leeft. Het uitzicht is prachtig. Op de vijfde dag komt de besneeuwde top tergend langzaam dichterbij.’


Na een prachtig uitzicht op de gletsjers die schitteren in de zon hangt de vlag van Natuurlijk en (H)eerlijk die Henri meekreeg van Peter Beukers even op Uhuru Peak, het hoogste punt van Afrika op 5895 meter. De afdaling in minstens zo mooi als de beklimming. Wandelen door de vijf klimaatzones in omgekeerde volgorde. Na twee dagen afdalen, wacht er onderaan de berg een heerlijke douche. 


Eens een bakker, altijd een bakker
Henri zou Henri niet zijn als hij tijdens zijn vakantie in het buitenland geen bakkerij bezoekt. Dit keer komt hij terecht in een bakkerij die door een groot bedrijf is geschonken aan een kindertehuis en schooltje in een dorpje. De bedoeling is dat de opbrengst van de bakkerij ten goede komt aan de school en de weeskinderen. De bakkers hebben een paar problemen met het brood. Met zijn jarenlange ervaring weet Henri de oplossing en even later staat hij samen met de dolenthousiaste bakkers honderd broden te bakken. De volgende morgen wordt het brood door de leiding van het kinderhuis geproefd. Iedereen is verrukt van het brood dat er niet alleen veel mooier uitziet, maar ook heerlijk smaakt en ruikt. Henri wordt uitgenodigd om een paar weken te komen om de bakkers op te leiden. Daar heeft hij wel oren naar.

 

Dus wie weet, gaat hij binnenkort terug naar Afrika. Voorlopig staat hij echter op de harde bollen afdeling en doet hij er alles aan om met zijn collega’s brood te bakken van topkwaliteit.

 

tent

 

top